A medvehagyma szezon március-áprilisra tehető. A tavasz igazi hírnöke ez a kis növény,amely március végétől zöldel. Számos gyógyhatása és finom íze miatt érdemes gyújteni és fogyasztani. A medvehagyma felhasználása a konyhában igen változatos nagyon sokféle,ízletes medvehagymás ételeket készíthetünk belőle és akár télire is eltehetjük.
A medvehagyma (Allium ursinum) a liliomfélékhez tartozik. A humuszban gazdag,árnyékos ligeterdőkben,források mentén,és a hegyvidékeken érzi jól magát. Nagy elipszis alakú,élénkzöld levelei március végén-április elején jelennek meg, fehér virágait pedig májusban bontja ki. Jellegzetes, erőteljes fokhagymaillatot áraszt és íze is hasonló a fokhagymáéhoz. Talán ezért is kapta a vadfokhagyma elnevezést.
Jótékony hatásai:
- Támogatja a szív-,és érrendszert. Segíthet a magas koleszterinszint leküzdésében,szabályozza a vérnyomást.
- Támogathatja az agyi erek működését ezáltal erősítheti a memóriát csökkentheti a feledékenységet.
- Fokozza az étvágyat és az emesztőrendszer működését. Minőségét megőrzi: 1 évig!