Pikkelyes pöfeteg arról ismerhető fel leginkább, hogy fehér színű, akkora, mint egy nagyobb alma, felszíne mozaikszerűen felpedezett, pikkelyes, alsó része keskenyebb. Júniustól októberig találkozhatunk vele réteken, erdei tisztásokon, legelőkön. Feltételesen ehető gomba, csak a fehér húsú, fiatal termőtest ehető!
Vitamin, élettani hatás
Egy kutatás során vizsgálták a pikkelyes pöfeteg hatóanyagait különböző fejlettségi koraiban a micéliumtól az érett állapotig.
A porózussá vált idős termőtestek kivonatait már a tradicionális gyógyászatban is használták sérülések kezelésére. Magas az antimikrobiális hatása, amit már a micéliumban is kimutattak, idősebb korban viszont az antioxidáns tartalma is magas. Ezen tulajdonáságai miatt, illetve mivel a micéliuma laboratóriumi körülmények között is termesztehtő, megfelelő forrása lehet a fenti vegyületek.
Fontos, hogy bár az érés után már nem ehető a gomba, laboratóriumi körülmények között így is kinyerhetők belőle biológiailag aktív vegyületek.
Minőségét megörzi: 1 évig